3 Mentale strategier til Ironman og andet udholdenhedsidræt.

af 30. jan 2015

3 Mentale strategier til Ironman og andet udholdenhedsidræt.

Triatlon handler om træning, forberedelse og nå ja, lidt om udstyr og tal. Men når raceday nærmer sig kommer den kamp som altid har fascineret mig. Den mentale kamp mellem mig og mig. Hov var det en skrive fejl mig og mig – niks det var det jeg mente. Jeg referer til kampen mellem ørene, kampen for at leve op til sine egne mål, kampen for at gennemføre og ikke mindst kampen for at gennemføre sit projekt. Kort sagt  mentale strategier til Ironman .

Det lyder overskueligt hvis træningen er på plads, udstyret i orden, væske- og energioptaget er forberedt, der er taget stilling til om, og trænet, at tisse på cyklen og alle de andre små ting der skal til for at blive en rigtig ironman. Men, så sidder man derude og timerne går, og tankerne begynder at køre inde i hovedet. Det er nu den rigtige kamp begynder. Kampen med tanker eller som jeg plejer at sige; kampen mod den lille djævel der sidder og visker på skulderen: ”Skal dine ben gøre så ondt eller er der noget galt”, ”Der er jo også meget vind og det er varmere/koldere end planlagt, det er ikke det du har forberedt”, ”Du burde også have trænet lidt mere på…”, ”Kan du overhovedet gennemføre det her”, ”hvor er det os åndsvagt sådan noget Ironman, hvad laver du her”, ”Kan jeg finde en god grund til at jeg ikke gennemfører, så jeg ikke taber ansigt”.Mulighederne er mange og nogen begynder allerede at få tankerne i perioden op til løbet og lægger måske også nogle gode smuthuller klar allerede inden raceday. Og ja det er ganske normalt og ikke noget at være flov over. Spørgsmålet er så om man tager kampen med sin djævel eller om man bukker under. Hvilke mentale strategier til Ironman bruger du?

Der findes i min bog tre strategier mod den lille djævel som er relativt lige til at gå til, og ikke kræver det store træning på forhånd.

Mentale strategier til Ironman 1: Overdøv ham

Den første strategi er den lette og kræver ikke den store træning at gennemføre, men test den lige under en træning og se hvordan den virker. Det handler simpelthen om at tælle sine armtag i svømningen, tråd på cyklen eller skridt i løbet. Tæl inde i hovedet eller med munden. 1-2-3-4-5-6-7-8-9-10-1-2-3-4-5-6-7-8-9-10-1-2-3-4… osv. – bare bliv ved til du stopper af dig selv eller mister fokus. Det lyder simpelt men virker hvis man tager kampen inden han har fået for meget fast. Men pas på med pacen da de fleste har tendens til sætte farten op når de tæller.

Mentale strategier til Ironman 2: Find undskyldninger for at fortsætte

Det kræver lidt forberedelse at finde undskyldninger for at fortsætte, men de er gode at have når de negative tanker fortsætter. De meste almindelige og nemmeste strategier kan være:

”at huske sig selv på alt det arbejde der er lagt i at forberede sig”

”hvor svært det bliver at forklare alle at man ikke kunne, når nu de har accepteret det har været ens liv i lang tid”

”hvor fedt det bliver at løbe over målstregen”

Mulighederne er mange men det skal være noget der betyder noget og kan vinde en diskussion mod den lille djævel. Personligt fortæller jeg typisk alle jeg kender både familie, venner og kunder at jeg stiller op, hvad mit mål er og lægger på den måde et stort pres på mig selv. For jeg har ikke lyst til at tabe ansigt og skulle fortælle dem alle sammen jeg ikke kunne, eller at jeg ikke levede op til mit mål. Når djævlen så begynder at tage styring bruger jeg frygten for at tabe ansigt som argument – det virker for mig og nok også for andre – men ikke for alle. Så find nogle gode undskyldninger du kan bruge for at fortsætte inden du starter.

Mentale strategier til Ironman 3: Programmér dit mindset

Det er den sidste af de tre strategier og også den der kræver lidt mere træning og indsigt i sine egne tanker. De fleste mennesker har nogle typiske mønstre i deres tanker. Kender du de mønstre kan du os forberede dem og ændre dem. Ved du fx at du typisk begynder at finde på grunde til at gå lidt under løbet eller sætte farten ned på cyklen eller måske give helt op. Skal du forberede dig så du genkender de tanker og kan forberede dig på hvordan du om-tænker dem. Det kunne f.eks. være ”Puha jeg har godt nok ondt i ryggen, jeg må hellere stoppe efter 90km på cyklen”, den omprogrammerede version ville så være ”nå nu kommer de ryg smerter og jeg skal ikke bruge dem som en udvej, nu skal jeg huske at jeg startede for at komme i mål – også med ondt i ryggen”

Det vil sige; tænk de mulige scenarier igennem og giv dem en ny værdi. At gennemføre med ondt i ryggen har værdien at det bare kræver mere vilje – ikke at det er hårdt. At kæmpe videre når man er træt viser styrken til at gennemføre det man sætter sig for. En punktering er en udfordring der kræver vilje at fortsætte efter på samme niveau, men jeg er her jo så en ydre omstændighed skal ikke definere min succes.

Bliver man mere erfaren findes der de 6 energicirkler som er et avanceret redskab til at arbejde med at omsætte tanker til energi og opgaver i forhold til det mål man arbejder mod. Cirklerne kræver en del træning og jeg vil kort remse dem op uden at komme med en længere forklaring, det må blive en anden god gang. Men tanken er at hver cirkel kan give og trække energi ud af en. Jo længere ud i cirklerne man kommer, jo mere kan de give og tage. Hent cirklerne her: https://sportsmind.dk/online/

1.       Mig og min opgave – er den cirkel de andre cirkler skal give energi til og holder fokus på de opgaver vi står overfor.

2.       Direkte forstyrrelser – er ting vi ikke kan kontrollere som vejr, publikum, dommere, udstyr… osv.

3.       Sådan burde det være – er tanken om hvordan ting kunne være og hvad der var forventet anderledes.

4.       Vind / tab eller succes / fiasko

5.       Konsekvensen af at vinde og tabe

6.       Formåls spørgsmål (hvad laver jeg her)

Husk at alt sådan noget med at arbejde med hovedet kræver træning som alt andet inden for sporten, og ikke bare er noget der kan løses ”over night” og at alle udfordringer kræver redskaber der passer til dem. Overstående er nogle simple redskaber jeg ofte introducerer til atleter i de forløb jeg kører med dem.  Til sidst skal i huske at idrætspsykologi er en måde at komme tættere på vores mål, ikke en helbredelse af syge mennesker og kræver tid, hårdt arbejde og indsigt – som alt andet træning.

Jeg vil ønske alle der skal i gang med deres ironman eller andre krævende udfordringer en god kamp med hovedet og er selvfølgelig velkommen til at kontakte mig hvis i har kommentarer til artiklen eller erfaringer i har lyst til at dele. De 3 mentale strategier til Ironman er helt gratis og i må dele dem lige så tosset i vil.

Kim Dietrichsen
Mental træner
Sportsmind.dk
Tlf: 20 43 86 33
e-mail: kim@sportsmind.dk