Hvor gammel skal man være for at mentaltræne?

af 25. feb 2016

Hvor gammel skal man være for at mentaltræne?

Der er ikke nogen begrænsning på alder for at træne mentale egenskaber. Jeg har arbejdet med børn helt ned til 7-8år og med voksne der er gået på pension.  Det handler om at tilpasse øvelser, redskaber og dialogen til den enkelte atlet. Det vigtigste er atleten har lysten og drivet til at arbejde med mental træning færdigheder

 

1. Mentaltræning handler om at gøre mennesker i stand til at udleve deres drømme.  ikke om at helbrede en sygdom eller fejl

Jeg oplever desværre ofte at atleter tror at der er noget galt med dem når de skal snakke med en mentaltræner, coach eller sports psykolog. Selvfølgelig kan nogle af dem være syge men langt de fleste kommer for at lære en life skills om at sætte mål, fasthold motivation, håndtere nerver, arbejde med stress og lære at håndtere den indre dialog. Men vigtigst af alt at håndtere hverdagen i forhold til skole, træning, forældre, forbund og kammerater.

Så kort fortalt handler mentaltrænings forløb om at udvikle kompetencer til at nå sine mål og udleve sine drømme.

2. Det tager tid at lære nye skills

Mentaltræning er ikke en quick fix som løser udfordringer og laver forandringer over tid. Mentaltræning med unge atleter er en del af deres hverdag. De skal lære og udvikle deres mentale færdigheder. Det vil sige at mentaltræning med unge atleter skal være et samarbejde mellem en mentaltræner, den daglige træner, familien med den unge atlet i centrum.

3. Det skal aldrig være tvang men man må gerne skubbe.

Unge atleter oplever det ofte som grænseoverskridende at arbejde med en mentaltræner. De forbinder det desværre ofte med noget negativt, da de opbygger en forestilling om de ikke har gjort det godt nok nu når de skal gå hos en mentaltræner. Så start mentaltrænings forløb snakken med atleten uden at snakke om hvad de ikke kan men om hvilke muligheder der ligger i samarbejdet.

4. Mentaltræning handler ikke om at ligge på en sofa

Mentaltræning med unge og gamle handler ikke om at ligge på en sofa. Det kan foregå i din daglige træning, som samtaler med øvelser og træning hos en mentaltræner. I form af coaching i forhold til konkrete udfordringer. Om det er i et kontor, under en gå tur i skoven, hjemme hos dig eller under din træning og konkurrence afhænger af fokus og målet med samarbejdet.