Hvordan spiser man en Elefant? Design dit nytårsforsæt til at lykkes

af 3. jan 2018

Fra ikke en fløjtende fis til succes…. Sådan designer du dit nytårsforsæt.

Det er januar og vi er alle i gang med at melde os ind i fitnesscentre, sætte nye mål, forandre hverdagen, være en bedre forældre, bedre chef, dygtigere elev, være foran på madplanen, træne bedre, ville tingene mere, spise sundt, stopper med at ryge og alt mulig andet, der desværre er mere en intention i en parallel fantasiverden, end noget der kommer til at ske. I den virkelige verden er vi i gang med et overambitiøst projekt i dag, vi kæmper for at holder fast i morgen og ja så ved vi godt at det bliver hverdag.

Men sådan behøver det ikke at være

Jeg har hele mit liv arbejdet med mennesker med store ambitioner, og har erfaring med at hvis du vil have drømme og fantasier til at blive til virkelighed, kræver det at du designer din hverdag til at hjælpe dig. Det er ikke nok med hensigtserklæringer og overordnede ideer. Jeg har samlet nogle af de råd jeg altid giver til atleter og ledere i mine foredrag, og i private coaching sessioner. En metode der har hjulpet talenter til at lykkes, ledere til succes og vigtigst af alt massere af helt almindelige mennesker til en bedre hverdag.

Lige en hutig historie om en fed oplevelses i julen inden vi starter. Jeg var nede og handle ind til juleaften med min mor en hyggelig tradition vi har holdt fast i snart 40år. Da jeg blev stoppet af en medarbejder i Super Brugsen. Det var en mand på omkring 50år vil jeg tro. Han tog mig i hænderne og sagde han bare lige ville sige tak til mig. Han havde hørt jeg kom i deres brugs og bedt hans chef (som jeg kender fra en tidligere opgave) udpege mig hvis jeg kom forbi. Han fortalte så at jeg for en del år siden havde undervist hans søn i faget krop sport og personligt drive på dansk studie center. Så han ville bare sige tak for at jeg havde forandret hans søns liv. Han søn havde taget ansvar for sig selv, han havde tabt sig, var begyndt at træne, og vigtigst af alt, havde han fået ambitioner på sine egne vegne. Jeg tænkte tilbage og kan godt huske både ham, og hans mål om at løbe et halvmaraton. Men hvad havde jeg lært ham?? Kort fortalt lærte jeg ham at han ikke behøvede at lykkes i dag, men han skulle begynde i dag. Han skulle ikke tro det var nemt, men forvente det blev hårdt, og vigtigst af alt – han skulle gøre det fordi der var nogle ting han brændte for, som han ikke kunne ENDNU.

Mit syn på at lykkes bunder i en realistisk tilgang til forandring, om at ændre de små ting så de kan vokse sig store.  Det vil sige design en hverdag der sætter dig i stand til at lykkes:

1.      Lav opgaver til den virkelige verden.

Den virkelige verden er den opgave- og specifikke verden. Dér hvor vi sætter ord på konkrete ting – det der hedder bevidst træning, hvor vi arbejder på en helt specifik forbedring eller forandring.  Det hedder den virkelige verden fordi vi formulerer drømme og ambitioner, om til konkrete opgaver, som sætter os i stand til at gøre noget nyt.

Den virkelige verden er kendetegnet ved at være konkret og handlingsorienteret. Der er tre ting der er vigtige i den virkelige verden. Den første et kende ”first step” – hvad er det næste du skal gøre. Det andet er at kende din opgave i en specifik, målbar og tidsbestemt version. Det tredje er at finde ud af hvad der skal trigge dig til at gå i gang? En handling, et tidspunkt eller noget helt andet.

Når du har planlagt de tre steps kan du lave ja/nej testen. Kan du sige ja eller nej til om du har løst din opgave.

Læs også: ”Nej, du bliver ikke en vinder af at få guld!” – 3 trin til high performance i sport

Hvis du er i tvivl om du har lavet en specifik opgave, kan du lave anti-test hvor du i hovedet forstiller dig det modsatte af opgaven. Det skal helst resultere i en konkret anden handling. Det dårlige eksempel kunne være: ”Jeg skal løbe bedre”, vil blive til ”Jeg skal løbe dårligere”. Begge udsagn er uden en konkret opgave og består ikke anti-testen. Et godt eksempel kunne være ”jeg skal løbe på forfoden når jeg træner” bliver med anti-testen ”Jeg skal ikke løbe på forfoden”. To forskellige opgaver, hvor jeg ved præcis hvad forskellen er, og dermed er anti-testen bestået.

Anti-tester jeg på ”Jeg skal spise sundere”, bliver det til ”Jeg skal ikke spise sundere”. Men hvad skal jeg gøre anderledes, det ved jeg ikke, og så kan jeg ikke sige ja eller nej til om jeg har gjort det. Kort så sætter det mig ikke i stand til noget som helst anderledes.

2.      Du skal være uambitiøs, men ihærdig nok til at nå noget stort.

Uambitiøs?? Ja jeg mener det, du skal være uambitiøs nok til at du lykkes, og ambitiøs nok til at det bringer dig tættere på dit mål, hurtigst muligt. En lille forbedring der lykkes, er klart bedre end en kæmpe forandring der ikke lykkes. Nej det betyder ikke at du skal sætte ligegyldige mål, men derimod konkrete, handlingsorienterede mål, du kan lykkes med. Mål der bringer dig i den rigtige retning.

Min kollega Jacob siger altid: ”Hvordan spiser man en elefant? En bid af gangen, men husk at tage store nok bider til at du bliver færdig, og små nok til at du ikke bliver kvalt i det”.

3.      Bare fordi… det skal betyde noget for dig.

Betyde noget for dig? Ja mål der vil forandre noget som er vigtigt. Det kan være, du kommer til at sove bedre, bliver gladere, eller måske du udlever nogle drømme.  Det er her ”bare fordi” effekten kommer ind. Det behøver ikke give mening for andre, men det skal give mening for dig. Og hvis du kan sige ”det er bare fordi det er noget jeg rigtig gerne vil”, så er det rigeligt.

Tænk over hvilken effekt vil det have på dit liv, og hvordan vil det give værdi til lige netop dig?  Hvis du ikke kan svare på hvad det vil ændre i den virkelige verden, så er der jo ingen grund til at gøre det. Hvis du vil leve sundere og tabe dig, men kun gør det fordi ”det bør man jo”, så kommer det ikke til at ske.

Hvis dit mål er at du gerne vil kunne lege med dine børn, og nyde tiden med dem, i stedet for at være træt, puste og stønne, så skal du huske på det, når du ikke gider stå op kl. 06.00 og løbe. Så kan du lave ja/nej testen – er det vigtigere at ligge 30 min mere i sengen, end det er at få overskud til at være sammen med mine børn, se godt ud på stranden, komme til at spille på første holdet, eller vinde den OL medalje? Så skal du nok komme op!

Jo bedre og mere konkret du kan forklare, hvorfor du gerne vil gøre de ting der skal til for at nå dit mål, jo større chancer er der for at du lykkes.

4.      Accepter du ikke kommer til at lykkedes 100%

Planlæg efter at det lykkes, og accepter når du laver fejl. Mål er som at spille dart, det er ikke sikkert man rammer bulls-eye hver gang – men så må man kaste en dartpil mere til man gør. Det der er vigtig, er at forstå at selvom man har lavet en fejl, er det ikke en accept af at du nu mislykkedes. Nej, det betyder bare at du missede et lille skridt. Men det betyder ikke, at du ikke når frem. Modsat betyder det ikke, at du bare skal blive ved med at acceptere ikke at lykkes. Bliver du ved med at fejle, har du nok sat for ambitiøse mål, for uklare opgaver, eller du ved ikke hvorfor du gør tingene.

5.      Design din dagligdag til at lykkes

Det er er nemt at holde fast i gode intentioner i en uge, eller måske to, men hvis du skal lykkes på den lange bane, skal du designe din dagligdag efter det.  At adfærdsdesigne sig selv, kan være at gøre de nemme ting nemmere, og de svære valg nemmere.

Jeg holder på at det er nemmest at spise sundt, hvis man handler sundt. Der findes ikke mange mennesker der kan lade være at spise alt det usunde, når det nu alligevel er købt. På sammen måde skal du designe din træning. Hvis du starter med at tage træningstøj på lørdag morgen, skal du vælge at tage det af, hvis du ikke skal træne, og det bliver lidt nemmere at komme afsted. Det føles åndsvagt at tage løbetøjet af når man lige har taget det på. Hvis du gerne vil bevæge dig mere i løbet af dagen, kan du rykke kaffemaskinen længere væk, eller aftale med dig selv at du altid kører hæve/sænke bordet op når du går hjem. Så står du nok stå op når du møder ind næste morgen – ellers skal du aktivt vælge at sænke bordet.

Jeg håber nogle af tankerne kan være med til at inspirere dig, til at nå dine nytårsforsætter, da det jo er hele ideen, at du skal lykkes. Hvis du vil høre mere, kan jeg bookes til et foredrag om emnet, eller du kan booke en personlig coaching session her.

Læs om foredraget: