”Nej, du bliver ikke en vinder af at få guld!” – 3 trin til high performance i sport.

af 14. sep 2016

”Nej, du bliver ikke en vinder af at få guld!” – 3 trin til high performance i sport.

Hvis man vinder guld, har man vundet. Men betyder det, at man er en vinder? Og hvad er en vinder eller en med vindermentalitet? En vinder i mine øjne er i sidste ende en, der gør alt det de kan, for at få det, de drømmer om uden kompromis. Hvad der drømmes om, er underordnet. Så længe det er vigtigt nok til at få dig til at kæmpe; penge, guldmedaljer, anerkendelse, familie, oplevelser eller at redde verden… mulighederne er mange. Det vigtigste er, hvad det at være kompromisløs gør for den enkelte.  Kompromisløshed gennem mod til at fastholde sammenhæng mellem drøm og handlinger.

En respekteret kollega (nogen ville kalde ham en konkurrent, men for mig findes den slags ikke) Finn Gjersø udfordrede mig efter mit sidste blogindlæg. Han mente, at jeg brugte nogle slidte ord og skulle overveje mit ordvalg på grund af ord som vindermentalitet og succes.

Ja, de er slidte, men ikke mindst dækkende for en bred vifte af personlige kompetencer, som jeg vægter rigtig højt i mit liv; nemlig evnen til at kæmpe for det, man drømmer om. Evnen til at fylde ens liv med alt det, man gerne vil have. Evnen til at forfølge drømmen også når det kræver mere end forventet. Det betyder man tilvælger sin passion og drøm og indretter sit liv derefter. Den kun 16årige OL-debutant svømmeren Julie Kepp Jensen formulerede hendes prioritering af hvad hun vil fylde sit liv med i et interview således:

Det er ikke lige fester, jeg går mest til. Svømningen er noget, der sker lige nu. Det kan jeg ikke udskyde. Så må jeg tage det andet bagefter

Er det vindermentalitet?

Lidt bredere set, er begrebet vindermentalitet desværre blevet et ord, der sælger bøger. Det kan være inden for salg, hvor vindere ikke accepterer et nej, eller indenfor ledelse, hvor man i vinderkulturen ikke bare gør det, man skal, men det det kræver. En stressende kultur med fokus på resultater og i sportens verden et udefineret prædikat, vi sætter på den eller det hold, der vinder mest. Der er skrevet bøger om at implementere vinderkultur i både teams og virksomheder med det formål at skabe resultater. Resultater et også sjovt ord. Vi kigger på fortidens, nutidens og fremtidens resultater og ser, hvad vi har leveret og hvad vi regner med at levere.

Vi er enige om, at i sport handler det om at vinde, altså at komme først, springe højest, løbe længst og alt det der.  MEN MEN MEN det er ikke det, der giver os lykke og succes i hverdagen.  I sport er der OL hvert fjerde år og i nogle sportsgrene træner atleterne 4 år for så på dagen at misse en medalje. Ja, de skal have lov til at blive skuffet og kede af det. Med deres succes som atleter skal bindes op på mere end bare resultatet.

Sådan gør man

Jeg arbejder med tre perspektiver til at evaluere succes med de mennesker, jeg arbejder med. Fordelt ca. sådan her.

  1. Udvikling (40%) – Hvor er vi på vej hen og hvor langt er vi nået? Hvilke kompetencer udvikler vi på og hvilke skridt har vi taget imod den drøm, der ligger til grund for vores fælles arbejde?
  2. Indsats (50%) – Har vi gjort det det kræver, for at opnå de resultater, vi kæmper for? Det vil sige; har vi fuldt planen? Arbejdet med fokuspunkterne og haft modet til at opsøge alle de muligheder, der var realistisk mulige?
  3. Resultatet (10%) Hvad nummer blev vi? Vandt eller tabte vi? Og fik vi det vi kæmpede for?

Det er vigtigt i enhver evaluering at vægte alle tre parametre, men jeg kan ikke vægte resultater ret højt. De er bygget på andres udvikling og indsats kontra din egen indsats. Jeg elsker at se Pernille Blume vinde OL guld og mærke glæden helt ind i hjertet. Jeg elsker at fælde en lille tåre, når Dannebrog gå til tops eller Håndboldherrerne i glædesrus fejrer sejren i finalen.

Men i et idrætpsykologisk perspektiv og et billede på en atlets karriere, er det altid et delmål, hvor de er lykkedes med indsats og eller ikke lykkedes. Selvfølgelig er det sjovest, når det lykkes!

Men både den, der vinder og den, der taber bliver nødt til at evaluere sin egen indsats, teamets indsats og se på om udviklingen går i den rigtige retning. En succeshistorie i sport er i mit perspektiv, når vi leverede en absolut top performance på det rigtige tidspunkt.

Når vi så har leveret vores bedste, kan vi kigge rundt og se om det var godt nok. Fik vi det, vi drømte om? Hvad er det næste skridt og er jeg villig til at lægge den indsats, det kræver?

Vindermentalitet handler altså om et udviklings- og performance mindset, som motiveres af drømmen om resultater.

Tre gode spørgsmål at stille sig selv efter en vigtig konkurrence:

  1. Har jeg gjort det, jeg skulle eller alt det, det krævede?
  2. Har jeg mødt udfordringer, fejl og forhindringer som en mulighed for udvikling?
  3. Hvor langt er jeg nået i min udvikling og hvad er næste skridt på vejen?

For kort at opsummere min pointe i det her blogindlæg, så handler det om high performance i alle aspekter af livet. Det handler mere om indsats og udvikling end det handler om de resultater, det giver.

Har du lyst til at blive inspireret til bedre performance eller til at lære mere om mentaltræning og mindset er du altid velkommen til kontakte mig på info@sportsmind.dk