Sådan samler man en hest del 2:

6 Råd til ryttere og et spørgsmål. 

Jeg havde iklædt mig vinterjakke, handsker og mine gummistøvler, da jeg var på vej ind til træning hos en ridefamilie. Efter at have arbejdet sammen med dem i en periode, mødte jeg en af de ting, der går igen, når jeg møder ryttere. Jeg var ikke forberedt på hvad jeg mødte, men mere om det om et øjeblik.

Efter at være blevet introduceret til rideverdenen, er det lykkedes mig at samle de generelle udfordringer hos rytterne sammen. Det har ført til nedenstående råd. Jeg ved, at de er overordnede, men prøv at kigge indad, og så brug det, du kan. Ja, der er belæg for mine forslag og ja, det er ikke det man plejer at få at vide. Nå, men hvad var det så jeg mødte?

Jeg mødte kulde! Kulde altså, det var jo ikke bare koldt. Nej, det var jo afsindig koldt. Jeg frøs som en lille hund. Hvad er årsagen til, at man leder koldt vand ind under en ridebane om vinteren – det er jo ikke en skøjtehal.

Så mit spørgsmål er, HVORDAN HOLDER MAN VARMEN I ET RIDEHUS?

Heldigvis bestod familien ikke kun af et koldt ridehus. Jeg mødte også en familie, der havde lyst til at kigge indad og lære nyt. En ting, som jeg faktisk altid møder blandt ryttere. 

Jeg oplever ridesporten som fyldt med historier om alt fra metoder til hvordan man rider, meninger om hvilke heste, der passer til hvilken rytter, holdninger til alle andres metode og ikke mindst trænere, der underviser med de bedste intentioner med mere eller mindre veluddannet og velfunderet baggrund. Som jeg ikke er kompetent til at have en mening om.

Jeg har forelsket mig i ridesporten, og alle de ting, der følger med (lige udover de kolde ridehuse).

Livet som rytter kræver at kunne navigere i en voksen verden, med mange økonomiske interesser mellem forældre, træner, opdrættere, landstrænere og vigtigst af alt hestene. Jeg har lavet seks råd, som alle ryttere kan lære af.

HVORDAN HOLDER MAN VARMEN I ET RIDEHUS?

 

Det skal understreges, at rådene er tænkt som ting, du kan arbejde med i din hverdag, træning og til stævner.

Råd 1: ”Hvis du ikke forstår, hvad din træner eller andre siger, skal du spørge

Jeg oplever utallige ryttere, der ikke forstår hvad deres trænere og forældre siger. Det vil sige, de forstår hvad de siger og hvilket resultat de søger. Men de forstår ikke, hvad de skal gøre anderledes for at nå det. Hvilken konkret opgave, der skal løses. Det er ikke nok at få at vide, hvad man skal gøre, men man skal vide, hvordan man gør det. Fx. hører jeg ofte ”rid fremad” omsættes til, hvad der konkret skal gøres for at drive hesten frem. Markér hårdere, tidligere eller noget helt andet.

 

Book en opstartssamtale til et mental træningsforløb

Råd 2: ”Sig velkommen til nervøsiteten i stedet for at slås med den”

Nervøsitet handler om, at vi står overfor en udfordring, vi ikke ved om vi kan klare. Og det er ikke en rar følelse. Det der er udfordringen er, at nervøsitet ikke kan fjernes, men det kan accepteres. Så start med at sige velkommen til nervøsiteten og fokuser så på din opgave:  ”Ja, jeg er nervøs for at ride min første MB klasse, men lige nu er min opgave at sadle op og varme hesten op ”Ja, jeg er nervøs for at ride min første MB klasse, men lige nu er min opgave at sætte mig op på hesten og holde øjnene på springet, som jeg har trænet Kort sagt så længe du accepterer at nervøsiteten er der, behøver du ikke at forsøge at fjerne den.

Hvad vil du vide?

Spørg bare helt uforpligtende

Råd 3: ”Husk at stævner er en evaluering af, hvor langt du er nået – det handler ikke om liv eller død” 

Hvorfor rider vi stævner? Nogle gange for at vinde eller kvalificere os til noget. Men det er sjældent det, stævner i virkeligheden handler om. De fleste stævner er et målepunkt på, hvor langt du som rytter er nået med den enkelte hest. Hvor langt er du nået med det udviklingsmål, du har haft siden sidst stævne. Efter stævnet evaluerer du og sætter et nyt udviklingsmål for dig og den enkelte hest. Sørg for at alle, du arbejder med, kender dine fokuspunkter, så det er dem I snakker om og evaluerer. Resultatet er jo bare et produkt af hvordan du rider.

Råd 4: ”En ny hest gør dig ikke til en bedre rytter, det gør hårdt arbejde” 

Men en ny hest kan godt få dig til at til at springe højre, uden ekstra indsats. Det udtryk, jeg har oplevet flest gange i ridesporten, er:  

”Jeg er ikke sådan en rytter, der køber mig til succes. Jeg rider hestene op fra bunden”.  

Jeg tænker, tillykke med du er villig til at arbejde, men hvorfor er det vigtigt du ikke køber dyre heste?  Det er som om det er finere ikke at have dyre heste? Jeg er forvirret, og ja jeg ved godt, at alle ikke har råd til dyre heste. Og ja, det er da godt arbejde, hvis man kan uddanne en hest fra bunden.

Men det er vel ikke forkert at ride på en hest, der er uddannet af en anden rytter? 

Handler det ikke om hvor dygtig en rytter, man kan blive på den bedst mulige hest, uanset om du køber den eller rider den op?  Kort så handler det om, hvad du lærer hesten og hvad du kan. Husk det.  Ja, der er mindre dygtige ryttere, der rider på dyre heste og kan ride store klasser, og der er dygtige ryttere, der rider på mindre gode heste

Råd 5: ”Hvis man bygger oven på fejl forsvinder fejl ikke. ”

Jeg oplevede sidste år Henrik Ankerkrona træne Firkløveret Springakademi rytterne. Det var en fornøjelse af rang at opleve en træner, der turde træne det helt basale i ridning. 

Hvordan man sidder, hvordan man rejser sig over spring, og hvordan man afslutter et ridt. Samtidig oplevede jeg en række ryttere, der syntes det var svært at acceptere, at der var ”nemme” ting, de havde svært ved.

Men han insisterede på at basis skulle være på højest mulige niveau. Inden for alt sport er noget af det sværeste at spoole tilbage og træne de basale ting, der ikke begrænser os endnu, men kommer til det en dag. Vær så ambitiøs du kan på alt det basale, i stedet for at kunne en masse forskellige ting 80%. Det lyder nemt, men tro mig, det er det ikke.

Book en plads på min næste mentaltrænings workshop 

 

Råd 6: Forbered dig på at lave fejl, og ikke på at være perfekt.

Der har i sporten været en tendens til visualisere sig selv lykke, rende rundt med hænderne over hovedet i ”power poses” og forstille sig at ”man kan godt” og ”man lykkes”. Men det forbereder os ikke på succes, tværtimod låser det os til et mindset, hvor vi ikke forbereder os på modgang og opgaven. Og det er også meget fint, indtil man så laver en fejl eller der sker noget uforudset. Alle laver fejl. Har man forberedt sig på at være perfekt,  og har man ikke en handlingsplan ved fejl, så avler fejl flere fejl. Da fokus pludselig bliver på fejlen i stedet for hvad ens opgave er.

Det der kendetegner dem der lykkes, er derimod at det forbereder sig på alle de negative ting, der kan ske og laver en plan for, hvordan de vil håndtere det.  De forbereder sig på de negative tanker, der kan opstå, og forbereder sig på, hvordan de vil, når de opstår. Læg mærke til jeg skriver når, ikke hvis. Så forbered dig på fejl og negative tanker med en strategi og en måde at komme videre på. Målet er du holder fokus på opgaven i medgang og modgang. I stedet for at panikker.

 

Jeg håber, at rådene kan inspirere dig til at blive en bedre rytter, en bedre rideforældre, en bedre træner eller hvad din rolle nu er. Hvis du vil høre mere, holder jeg i samarbejde med Firkløverets Springakademi to workshops for forældre i hvor overskuddet går til at drive akademiet.

Jeg er også at finde på forskellige rideskoler, der har booket mig til workshops og foredrag de næste måneder. Check din rideskoles kalender og se om de har booket mig.

Hvis du tænker din virksomhed, din rideskole eller en anden forening kunne tænke sig at blive inspireret med et foredrag eller en workshop, er du velkommen til at kontakte mig på kim@sportsmind.dk eller 72 112 114. Hvis du som rytter har lyst til at arbejde sammen med en uddannet sportspsykologisk konsulent der har Team Danmarks godkendelse, om din personlige udvikling som rytter og menneske, er du velkommen til at kontakte mig og du kan læse mere om de sportspsykologiske forløb jeg køre her.

 

 

Husk at læse første del af artikelserien om ridesport

Workshop oversigt:

(Se alle events her)

Mentaltrænings workshop for unge op til 17 år (D. 22/1-2019 - kl: 17:00)

Forældre i ridesport (Holte: 29/1-2019 kl. 18:00)

 

 

[yuzo_related]

Mentaltræning i cykling, sådan vinder man!

  Cykelsport er en af mine store passioner både som cykelfan - men endnu vigtigere - som mentaltræner. Jeg arbejder i dag med en række ryttere fra unge talenter til professionelle ryttere indenfor de fleste grene af cykelsporten. Min erfaring med mentaltræning og...

Mentaltræning i svømning

  Mentaltræning i svømning Det mentale er en væsentligt faktor i svømning, og er langt meget mere end spændingsregulering og visualiseringsøvelser. Det er en måde at håndtere hverdagen på, at tænke på og en måde at skabe resultater i både træning og konkurrence. ...

Sådan spolerer man talentudvikling, min eller din succes.

  En spørgeguide til talentmiljøer   Europarekord… Jeg glemmer aldrig følelsen, da Rikke slog hænderne i væggen på hjemmebane i Odense, men vent, jeg var jo ikke hendes træner mere. Hun havde for to måneder siden flyttet træningsmiljø til det nationale...

Hvordan samler man en hest?

  -En udfordring til ridesporten del 1.   I skulle have set mit ansigtsudtryk første gang en rytter fortalte mig, at hun ved sidste stævne havde haft svært ved at samle sin hest. Billederne fløj gennem hovedet på mig, og mit spørgsmål var meget naturligt -...

Styrken af endnu

      Få den nyeste viden i en kort og komprimeret version. Emner indenfor ledelse, talentudvikling, sport, mentaltræning  og coaching. The power of YET - Styrken af endnu Carol Dweck er en af de mest inspirerende personer jeg er stødt på over de sidste...

Top 5 videoklip til mentaltræning

Jeg har her samlet min top 5 over youtube klip fra spillefilm der kan bruges til at inspirer til at åbne op for en snak om mentaltræning

Samarbejde med firkløverets springakademi

Samarbejde med Firkløverets Springakademi. Jeg har gennem nogle år samarbejdet med Firkløverets Springakademi om mentaltræning af springryttere tilknyttet deres Akademi. Jeg har i perioden både holdt foredrag for forældre, ryttere og sponsorer. Derudover er jeg fast...

Er du god, eller bare foran?

Svømmeren fortalt mig hurtigt:

”Jeg var jo god da jeg var yngre!”

Det satte nogle tanker i gang hos mig om begrebet ”god”. Hvad betyder det egentligt? Hvornår er man god? Hvordan håndterer man som træner eller forældre begrebet? Hvornår er man god og hvornår er man bare lidt forud med sin udvikling.

Husk at elske dit barn, når det vinder!

Jeg har skrevet en artikel til sportsperfection og vorespuls.dk om at være forældre og elske sine børn når de dyrker sport. I kan læse original artiklen her Ellers læs den her uden billeder og diverse links. Husk at elske dit barn, når det vinder! 3 fælder forældre...

Den optimale performance zone skal man lede efter

Du skal bare ville det… eller skal man virkelig det? Skal man råbe af mennesker? Skal man være egoist? Skal man drømme stort? Skal man presse mennesker til det yderste? Og hvad har det med den optimale performance zone at gøre? Jeg er en af dem, der elsker mennesker...

Derfor skal du ikke starte, hvor du sluttede…

Sommerferien lakker mod enden for de fleste af os og det er tid til sætte nye mål. Jeg oplever tit at mange, efter en pause, vil starte der, hvor de sluttede.  Men hvorfor starte der?  Argumenterne er mange; dette er jo vejen videre, jeg skal jo fremad, jeg er frisk...

”Selvfølgelig skal DIT barn vinde!”

Ja – det mener jeg fra bunden af mit hjerte, men vi bliver nødt til at få defineret, hvad vil det sige at vinde? Er det flest mulig guldmedaljer, mest mulig udvikling, er det at lære at udvikle sig, er det at kunne agere i medgang og modgang … eller er DIT barn en vinder hvis det er det gladeste barn?

Sådan stresser du dit barn mest muligt!

Første del af en artikelserie om forældre i sport. Sådan stresser du dit barn mest muligt! Ja – det lyder som en dårlig joke, men er desværre realiteten i rigtig mange børns sportsliv: Forældre der stresser dem og sætter dem i modfase. Modfase???

FAQ: Hvor lang tid tager det at lære mentaltræning.

Mental træning er som alt andet træning, noget der kræver dedikation og hårdt arbejde. Det er ikke 10 minutter på en sofa med lidt visualisering. Det er en måde at tænke, en måde at håndtere hverdagen, en måde at arbejde med livs værdi og identitet. Det er kommunikation, selvledelse og en masse andet der skal hjælpe dig til at udleve dine mål

Husk at glæde dig!

Jeg står foran 3 ugers personligudvikling’s forløb med 30 fantastiske unge mennesker(tror jeg, nahh ved jeg) hvordan kan jeg tillade mig at vide det. Det kan jeg vel i realiteten kun bygget på mine erfaringer og mit livsyn. Det er sjette gang jeg skal køre et sådan højskole forløb det vil sige jeg har mødt ialt ca 140-150 unge mennesker og jeg tænker tilbage på hver og en af dem som noget helt specielt og fantastisk.

Mindset styrkelse – 5 skridt til at identificere dit mindset

Et sportsmindset er en måde at tænke på. Det er inspireret at Carol Dweck’s tanker om lærings miljøer og af mine 20 års erfaring med elitesport.  Mindset træning er ikke kun en sports ting, det bruges i erhvervslivet og det offentlige til...

Hvor gammel skal man være for at mentaltræne?

Der er ikke nogen begrænsning på alder for at træne mentale egenskaber. Jeg har arbejdet med børn helt ned til 7-8år og med voksne der er gået på pension. Det handler om at tilpasse øvelser, redskaber og dialogen til den enkelte atlet. Det vigtigste er atleten har lysten og drivet til at arbejde med mental træning færdigheder

Sig tak til de frivillige

Jeg brugte første uge af skolernes ferie til DM i svømning til Danske junior mesterskaber og efterfølgende Danske senior mesterskaber i svømning. Jeg vil bare rose de frivillige der har brugt timer og dage i hallen for at lave nogle fantastiske rammer og ikke mindst...