Husk at elske dit barn, når det vinder!

af 11. maj 2017

Husk at elske dit barn, når det vinder!

Jeg har skrevet en artikel til sportsperfection og vorespuls.dk om at være forældre og elske sine børn når de dyrker sport.

I kan læse original artiklen her

Ellers læs den her uden billeder og diverse links.

Husk at elske dit barn, når det vinder!

3 fælder forældre skal undgå

Det gør jeg da også, tænker du sikkert, men husk lige at fortælle barnet det. Jamen det gør jeg da også, tænker du sikkert igen. Ja det er rigtigt, det gør du, men husker du også at adskille det her med deres flotte medalje med, at de stadig er det dejlige barn, du elsker?

Hvad snakker manden om?

Jeg snakker om det her med at huske, at de to ting ikke hænger sammen. Ja, vi skal fejre en sejr med vores børn og rose dem for deres resultater, det er der ikke noget galt med. Vi skal have lov til at lægge dem på diverse sociale medier.

Men hvorfor så denne blog?

Fordi, der er nogle fælder, vi som forældre skal passe på, når vores børn lykkes. Vi skal huske at lære vores børn værdien af deres præstation. Hvad har gjort dem fortjent til den, og hvilke muligheder åbner den. Hvilken indsats er der lagt for at nå frem til den, og hvordan kan vi sikre, at den læring bliver brugt videre i deres liv. Alt det her er selvfølgelig et tæt samarbejde med en træner, og ligger rigtig meget op af det, jeg plejer at definere som ”Det du kan”: dine evner, viden, forudsætninger og resultater. Den vigtige del, som jeg vil komme med lidt gode råd til, er, ”den jeg er”. ”Den jeg er” skulle gerne være en stabil faktor, som vi kan elske uanset sportslig succes.

Hvad er forskellen på de to sider?

Forskellen er, at ”den jeg er” bygger på psykologiske parametre, som der kan arbejdes med og udvikles over tid, men ikke direkte har relation til evner og resultater. Jeg arbejder gerne med følgende syv parametre, når jeg arbejder med unge mennesker. Der skal selvfølgelig tages udgangspunkt i den enkeltes forståelse, alder og læringsparathed, men der skal være styr på alle sammen.

  • Mod til at stå ved den man er
  • Sammenhæng mellem det man siger og det man gør
  • Evnen til at turde gå nye veje (specielt når dem man tager ikke virker)
  • Bevidsthed om, at den måde man tilgår udfordringer på, er en mulighed for udvikling
  • Indsigt i motiverne for, at man gør tingene
  • Klarer planer for at nå det, man drømmer om
  • Handlinger der bakker planen op

Min mening er, at det altid er OK at udfordre de syv punkter som forældre og som træner. Eller det vil sige, vi skal selvfølgelig kun udfordre dem, vi har snakket med atleten om og er klar på.

Start med motiverne!

Jeg plejer altid at sige, hvis alle kender alles motiver, opstår der ingen misforståelser om, hvorfor vi gør det, vi gør. Jeg oplever tit trænere, der mener, at forældre ødelægger børnenes sportskarriere. Men jeg må indrømme, at jeg aldrig har mødt forældre, der bevidst ødelægger deres børns sportskarriere, de har bare helt andre motiver end træneren og barnet. Det vigtige er derfor at få snakket om det.

Tre spørgsmål du altid bør have afklaret i en god samarbejdsrelation:

  • Hvad er ambitionen?
  • Hvornår skal den opnås?
  • Hvorfor giver det mening?

Træneren tænker måske 1-5 år frem i tiden, forældrene til næste stævne og barnet til, hvad der sker lige nu. Så hvis de tre ting ikke er afstemt, opstår der tvivl om de andres intentioner.

Og så kommer det til at handle om ”det vi kan”, som er defineret i nogle helt andre parametre:

  • Vores viden om en specifik disciplin
  • Vores evner i en disciplin
  • Vore forudsætninger (nogle kalder det talent)
  • Vores tidligere resultater
  • Vores nuværende resultater
  • Vores fremtidige forventede resultater

Alt dette udvikles gennem hvem vi er, men vi må aldrig tro, at ”det vi kan” definerer, hvem vi er. Så dygtige atleter skal stadig arbejde med ”hvem de er” og ikke fokusere på ”det de kan”. På samme måde skal du som forældre huske at kende forskel. Og det du får ros og feedback på, er ofte den adfærd, du bygger dit eget selvværd op omkring.

Så hvis vi bygger selvværd op omkring ”det vi kan”, er det ikke nemt at opleve modgang. For så er barnet lige pludselig ikke mere en succes. Jeg plejer at sige: ”Så er det slut med anerkendelsen og billederne på Facebook!”. De fleste børn kommer på Facebook, når de VINDER – men ikke når de opnår eller har succes med noget, de har kæmpet for at lære.

Bygger vi derimod feedback og anerkendelse op omkring det at arbejde for sine drømme og at stå ved den man er, så får vi børn, der arbejder for det og definerer sig selv ud fra det. Så derfor titlen ”Husk at elske dit barn, når det vinder!”

Når barnet vinder, skal vi huske at fejre det, men lægge vægt på det arbejde barnet har gjort, det barnet har gjort for at komme videre og ikke mindst fordi, vi er stolte af, at barnet har kæmpet og stået ved sine drømme.

Spørg bare! Det er helt uforpligtende