Mentaltræning i cykling, sådan vinder man!

af 12. jun 2019

Mentaltræning i cykling, sådan vinder man!

af | 12. jun. 2019

Cykelsport er en af mine store passioner både som cykelfan – men endnu vigtigere – som mentaltræner. Jeg arbejder i dag med en række ryttere fra unge talenter til professionelle ryttere indenfor de fleste grene af cykelsporten. Min erfaring med mentaltræning og coaching af cykelryttere er, at der er nogle fælles områder, de kan arbejde med, som kan løfte deres præstation. Uanset om det er på landevejen, banen, cross eller på mountainbike.

Herunder gennemgår jeg de forskellige områder, som jeg har identificeret som forbedringspunkter. Vil du bruge dem til inspiration til din mentaltræning er du meget velkommen. 

1/ Vær skarp på opgaven så den ikke forvirrer dine tanker

Hvis du ikke er skarp på din opgave, kan du ikke holde fokus på den, når dine tanker bliver forstyrret. At være skarp på din opgave betyder, at du skal være ret konkret på din opgave. “Jeg skal køre stærkt”, eller “jeg skal ud og vinde” er hensigter og fungerer fint, så længe det ikke er hårdt, eller du oplever modgang.  

Opgaver der er mere specifikke som “Jeg skal holde mig i top 30”, “jeg skal ligge i læ”, “jeg skal holde min kaptajn ude af vinden”, er eksempler på konkrete opgaver, der er nemme at holde fast i og at evaluere. Så min erfaring er, at over tid er det vigtigt at arbejde med din opgave frem for resultater. 

Læs om forældre support

Forældre support er en side dedikeret til at rådgive og hjælpe forældre i sport. Har du et spørgsmål er du velkommen.

Hvis i vil have et tilbud på et foredrag om forældre i sport, eller mentaltræning er i meget velkommen til at kontakte mig på kim@sportsmind.dk eller 72 112 114

Læs mere her

 

Spørg bare! Det er helt uforpligtende

2/ Kend dine tanker, så de ikke forstyrrer din opgave

En atlet, der kender sine typiske tanker, kan forberede sig på dem – og på hvordan det er mest hensigtsmæssigt at reagere på dem. Vi tager alt for tit endelige beslutninger, på baggrund af midlertidige følelser. Beslutninger, som ikke kan gøres om.

Så mit andet råd er, at du skal lære at acceptere dine tanker og følelser, og at holde fokus på den planlagte opgave – også selvom det ikke er den, du har mest lyst til lige nu.

Jeg laver altid sjov med, at Chris Froome er den eneste der har forstået, hvad Tour de France går ud på. Nemlig at komme først over målstregen og få den hurtigste tid samlet i Paris. Det handler ikke om, hvad der sker på vejen dertil, eller om hans løb har været storslået og spektakulært. Ja, det er sjovere at se cykelløb på den måde, men i cykelsport handler det om at komme først – ikke underholde tv-seerne. Hvem kommer først er opgaven intet andet. Del det op i de opgaver, det kræver, og hold fast i dem, om du er nervøs, træt eller sur.

Ja, så vil der opstå ting, der ikke var planlagt, men det betyder kun, at det handler om at huske de opgaver, man skal løse, og ikke de følelser man har lige nu.

3/ Det er ikke sjovt at cykle hver dag, men du skal stadig tage cykeltøj på

Det er faktisk meget lidt elitesport, der er sjovt hver dag. Undertiden er det hårdt arbejde, andre gange pligt og andre dage sjovt. Men hvis du tager stilling til hver dag, om du har lyst til at træne, så bliver du bims i hovedet og det kan være rigtig svært at holde motivationen. Så lad være med at tale om lyst til træning hver dag. Men tal i stedet om dine drømme og mål. Træn både når du har lyst, og når du ikke har lyst. Det er bare et valg om at tage cykeltøj og sætte dig op på cyklen. Og ja Netflix kan virke vigtigere lige nu, men er det vigtigt, når du har taget cykeltøj på?

Mentaltræning i (cykel)sport er selvfølgelig meget mere, end de her tre punkter. Men de er et godt sted at starte, når du ønsker at arbejde med mentaltræning.  

Er du mere nysgerrig på, hvad der skal til for at udleve dit potentiale med mentaltræning, kan du booke en opstartssamtale her så kan vi starte din mentale rejse til mere fokus og bedre præstationer. Du kan også læse mine andre blogindlæg om mentaltræning, talentudvikling eller high performance her.

 

God tur på cyklen og husk din opgave